mąki, 1/2 szkl. oleju, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 opakowanie cynamonu (ok 20 g), Krem: 160 g śmietany 30%, 140 g mascarpone, 1 łyżka stevii, kilka kropelek esencji z wanilii, orzechy włoskie do ozdoby Polewa: 6 łyżek śmietany 30%, 4 małe kostki czekolady (u mnie gorzkiej) Przygotowanie: W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon. W dekorowaniu brały udział małe rączki, więc zabawa była przednia 🙂 Ciasto smakowało małym i dużym gościom, więc śmiało mogę polecić 🙂 Tort jest delikatnie słodki, lekki krem cudownie go uzupełnia, a orzechy i polewa czekoladowa sprawiają, że chce się sięgnąć po kolejny kawałek 🙂 Nie mam stevii:( Można ją wymienić na ksylitol, erytrol lub zwykły cukier – wszystko zależy od tego co masz w szafce 🙂 Czym zastąpić esencje waniliową? Teraz czas na krem: wszystkie jego składniki zmiksuj w wysokim naczyniu – uważaj, bo na początku chlapie. Zobacz też inne przepisy na warzywa w cieście 🙂 Wystarczy “kliknąć zdjęcie, aby zobaczyć przepis 🙂 Pierwotnie chciałam przeciąć na pół ciasto, przełożyć je krem i popracować nad równym “tynkiem, tak, żeby powstało coś na wzór sammy naked cake. Jednak koncepcja całkowicie się zmieniła, gdy moje dziecko pojawiło się w kuchni 🙂 Małe rączki same posmarowały ciasto i posypały całość posiekanymi orzechami (które miałam przygotowane do czegoś innego). Dziś pokażę Ci przepis na tort marchewkowy, jaki upiekłam na urodziny mojego dziecka 🙂 Tort marchewkowy – rady: Co to jest kąpiel wodna?!* Na mały garnek lub rondelek z wodą nałóż szklaną lub metalową miskę. ubite marchewki startej na tarce o grubych oczkach (ok 360 g), 4 jajka, 2 łyżki słodziwa (u mnie Stevia) 1 szkl. Tak, możesz ją wymienić na olejek waniliowy lub w ostateczności dać cukier waniliowy zamiast esencji i stevii. Ciasto nałóż do tortownicy (Ø ok 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180ºC (grzałka góra-dół).