Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 250 g margaryny 5 jajek 100 ml mleka 1 i 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej porzeczki (u mnie Helio) 100 g kandyzowanej aronii (u mnie Helio) Kruszonka: 80 g maki 40 g masła 40 cukru Wymiar formy 30 cm x 26 cm Na początku rozpuszczamy margarynę, a następnie studzimy. Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę, którą następnie posypujemy ciasto z owocami. Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią wyszło pyszne, a kandyzowane owoce sprawdziły się w nim wprost idealnie. Na ale jak na złość o świeże owoce o tej porze roku raczej trudno. Za mną ostatnio tak chodziło ciasto z owocami i kruszonką… Na koniec dodajemy mleko i miksujemy na jednolite ciasto.