– przepis: Składniki na 2 duże porcje Kalifornia Rolls: 250 g ryżu do sushi, 4 arkusze suszonych wodorostów sushi nori, 100 g wędzonego na zimno łososia, 125 g serka philadelphia, ½ dużego awokado, ½ ogórka szklarniowego, 1,5 łyżki przyprawionego octu ryżowego do sushi (ok 23 ml)* Za pierwszym razem trzeba nieco więcej wydać, ponieważ część z materiałów kupuje się tylko raz jak np. bambusową matę (ok 7 zł), a inne produktu starczą na jeszcze kilka imprez z sushi w roli głównej, np.: wodorosty (ok 10 zł), czy marynowany imbir (ok 7 zł). Nie znalazłam jeszcze restauracji, gdzie 1 porcja sushi kosztuje 20 zł, więc myślę, że jest to gra warta świeczki 🙂 Krytyka jest nieunikniona, zapewne, ktoś Tobie lub mi zwróci uwagę, że kształt sushi jest do dopracowania, a ryż jest rozgotowany/niedogotowany, a ogórek mógłby być bardziej chrupiący… Gotowe sushi serwuj z sosem sojowym, marynowanym imbirem i odrobiną pasty wasabi, jeśli lubisz mocne wrażenia dla podniebienia 🙂 Co dać do środka sushi Jak zrobić sushi w domu? Nie przejmuj się tym, pamiętaj, że w przeciwieństwie do osoby krytykującej, Ty wiesz jak przygotować sushi, które będzie najlepsze na świecie, bo będzie Twoje! 🙂 sushi To zobacz też: Zachęcam do zapisania się na: I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej 🙂 Smacznego dnia życzę!:) Anna Lena ze Zjem Cię! I jeszcze jedno, nie skupiaj się na idealnym kształcie każdego krążka sushi – nie ma takiej potrzeby, bo danie szybko zniknie ze stołu i pozostanie po nim tylko smaczne wspomnienie. Koszt wykonania sushi w domu jest akceptowalny i na pewno niższy, niż gotowy zestaw w restauracji. Ale śmiało możesz wymienić serek philadelphia na majonez lub serek z nerkowców, a łososia na paluszki krabowe, krewetki lub wędzoną makrelę skropioną sokiem z cytryny. Ryżu do sushi nie można wymienić na zwykły ryż, ponieważ nie jest on odpowiednio lepki. W tym artykule pokażę Ci, że domowe sushi jest pyszne, łatwe i dużo tańsze od tego serwowanego w restauracji. Umieść matę bambusową na blacie, a następnie połóż na niej arkusz sushi. – rady: Jeśli nie masz przyprawionego octu ryżowego do sushi*, to możesz go samodzielnie wykonać w domu. Ryż do sushi przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój rolkę sushi na ok 6 kawałków – sugeruję użyć ostrego noża i po każdym cięciu przetrzeć go papierowym ręcznikiem. Zwilż dłonie w wodzie i delikatnie rozprowadź nimi ryż, tak aby pokrywał 2/3 sushi nori. Domowe sushi zrobi furorę na wszelkiego rodzaju przyjęciach, prywatkach i randkach… Przepis znajdziesz na portalu Przepisy.pl 🙂 Można również przygotować dip z sosu sojowego i wasabi, zamiast serwować te produkty osobno.