PIĄTEK: ZAWIJANE CANNELLONI

Agnieszka
Makarony
08.02.2019 8:52
PIĄTEK: ZAWIJANE CANNELLONI

Duża garść szpinaku - 1 ząbek czosnku - 1 butelka passaty pomidorowej - 1 mała cebula - 1 łyżka masła - Liść laurowy - Szczypta gałki muszkatołowej - Łyżka masła - 2 łyżki oleju - Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Nadzienie nie musi zmieścić się w pierwszym zwoju, w tym sensie, że możesz zwijać makaron jak naleśnik z nadzieniem rozsmarowanym po całym placku. Składniki: - 200 g ricotty (standardowe opakowanie) - 1 kulka mozzarelli - 1/2 szklanki tartego parmezanu - 1/2 szklanki kremowego sera (np. mascarpone) - 10 płatów makaronu lasagna - 1 duże jajko - Kiedy podgotujesz makaron, żeby po zapieczeniu był mięciutki, zawsze ryzykujesz, że delikatne ciasto będzie się rwało w trakcie faszerowania. Połóż na nim podgotowany płat makaronu, a na nim solidną łyżeczkę nadzienia i zwiń w rulon. Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, kiedy jeszcze się roztapia dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku. Po zawinięciu wszystkich rulonów, zalej całość sosem pomidorowym, na wierzch wyłóż porwaną na kawałki mozzarellę, posyp tartym parmezanem. Wkładaj płaty lasagni i gotuj partami (wrzucone razem skleją się) 3-4 minuty aż zrobią się elastyczne. Problem jest tylko taki, że nadziać cannelloni nie jest łatwo. Problem można rozwiązać w inny sposób – zamiast rurek warto użyć płatów makaronowych do lasagni. Wystarczy je kilka minut podgotować, a potem zawinąć w nie farsz. Wlej passatę do garnka, dodaj obraną cebulę, liść laurowy, łyżkę masła, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia. Krok 4 W szerokim rondlu zagotuj 2 litry wody, dobrze posól. Nastaw piekarnik na 180 stopni Deskę do krojenia lub blat kuchenny podsyp niewielką ilością tartego parmezanu. Wśród makaronów nadziewanych najlepsze jest cannelloni – grube rury, które i świetnie wyglądają i doskonale smakują.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-zawijane-cannelloni/