Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis

Magdalena
Śniadania
07.02.2019 15:34
Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis

Składniki: 500 g mąki pszennej + do podsypania – użyłam mąki wrocławskiej PZZ Białystok 1 płaska łyżeczka soli szczypta cukru 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płaską łyżeczkę soli, szczyptę cukru, wkruszamy drożdże, dodajemy olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. Moje dzieci lubią je od tak bez dodatków w towarzystwie gorącego kakao, a mąż najczęściej zajada się domowymi bułkami z ulubioną wędliną lub żółtym serem. Ciasto dzielimy na 6-7 części i z każdej formujemy bułeczkę (kulamy na lekko osypanym mąką blacie). Ja od razu robię się głodna, a domownicy zaglądają co rusz czy może już wyciągnęłam z piekarnika domowe bułeczki. Formujemy kulę, oprószamy ją mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Taka domowa pszenna bułka z przedziałkiem najlepiej smakuje mi z masłem lub dżemem. Idealny przepis, gdy najdzie nas ochota na bułkę lub gdy zapomnimy o niedzieli niehandlowej 😉 Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Przygotowanie takich domowych bułek z przedziałkiem jest niezwykle proste. Do bułek polecam keto jajecznicę z boczkiem, szpiankiem i fetą. Bułeczki “nacinamy tępą stroną noża robiąc w nich charakterystyczny przedziałek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/domowe-bulki-z-przedzialkiem-najlatwiejszy-przepis/