Letni obiad z cukinią

Magdalena
Obiad
13.08.2017 14:00
Letni obiad z cukinią

Idealny w letnie dni, gdy zależy mi na tym, aby jak najmniej stać w kuchni, a jak najwięcej czasu spędzić z bliskimi na świeżym powietrzu 🙂 Składniki: - 2 cukinie (średnie) - 2 małe cebulki - 3 papryki – u mnie żółta, zielona i czerwona - 390 g krojonych pomidorów w soku pomidorowym z oliwą z oliwek i czosnkiem - 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Skworcu - szczypta pieprzu ziołowego Skworcu - czarny mielony pieprz do smaku Skworcu - sól himalajska (drobna) do smaku - około 400 g kiełbasy – u mnie podwawelska - 1/2 szklanki wody (wolimy rzadszą wersję, można dać mniej lub pominąć) - opcjonalnie czubata łyżeczka przecieru pomidorowego - olej do podsmażenia składników – u mnie rzepakowy Woj-len - do podania: zielona pietruszka (opcjonalnie) Przygotowanie: Na oleju podsmażamy pokrojone drobno cebulki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu kilka minut, po czym dodajemy pokrojoną cukinię (ja swoją obrałam, ale jeśli macie młodą nie musicie tego robić). Jeśli tak jak my wolicie rzadsze leczo dodajemy na tym etapie wodę (maksymalnie 1/2 szklanki) i czubatą łyżeczkę przecieru pomidorowego. Po wyłączeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki “dobrze przeszły. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory w soku pomidorowym. Chwilę dusimy, doprawiamy słodką czerwoną papryką, szczyptą pieprzu ziołowego, solą i czarnym mielonym pieprzem. Uwielbiamy ją w formie placuszków i najróżniejszych wersji popularnego leczo. Następnie dodajemy pokrojone papryki, podsmażamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/letni-obiad-z-cukinia/