SKŁADNIKI 1 kg flaków wołowych krojonych świeżych lub mrożonych 5 szklanek wywaru przygotowanego na mięsie wołowym 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera starta gałka muszkatołowa liście laurowe ziele angielskie 1 łyżka majeranku imbir 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz mąka do zagęszczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Flaki myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Flaki wołowe zalewamy wywarem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i paprykę. Flaki wołowe zalewamy wywarem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i paprykę. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Flaki możemy zagęścić niedużą ilością mąki wymieszanej z wodą. Flaki możemy zagęścić niedużą ilością mąki wymieszanej z wodą. Aby były miękkie wymagają dość długiego gotowania, jednak jest to zupa, którą możemy przygotować w dość prosty sposób.