Placuszki z rabarbarem

Krzysztof
13.06.2014 7:11
Placuszki z rabarbarem

Przepis

Skład (na około 15 sztuk)

200 g mąki pszennej

250ml jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki oliwy z oliwek / oleju

szczypta soli

1 szklanka umytego i pokrojonego w plasterki rabarbaru (najlepiej malinowego)

Zaczynamy.

Roztrzepać trzepaczką jogurt z jajkami, cukrem i oliwą/olejem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać rabarbar, ponownie wymieszać.

Placki smażyć na rozgrzanym oleju, zachowując między nimi odstępy, ponieważ w trakcie smażenia nieco urosną.

Jak PODAWAĆ?

Placuszki najlepiej smakują posypane cukrem pudrem.