mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Nasączenie: 100 ml kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 100 ml wody) 3 łyżki rumu Krem z nutellą: 250 g miękkiego masła 400 g kremu czekoladowo-orzechowego (dałam mniej) 125 g serka mascarpone Dodatkowo: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych 120 g deserowej czekolady, posiekanej 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Już samo kakaowe ciasto wychodzi bardzo fajne, a w połączeniu z masą z dodatkiem czekoladowego kremu oraz rumowych śliwek, przyjemnie łechce nasze podniebienie;) Bardzo fajne ciasto na Święta i wszelakie rodzinne uroczystości. Gdy rum zabulgocze, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do czasu aż cały alkohol wsiąknie w śliwki (ew. po godzinie nadmiar alkoholu odlewamy, a śliwki osuszamy). Śliwki: 500 g suszonych śliwek 250 ml ciemnego rumu Ciasto: 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1/2 szkl. Polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy (wierzch można dodatkowo udekorować polewą wyciskaną z rękawa cukierniczego). Ręka w górę kto lubi ciasta z dodatkiem alkoholu? Następnie dodajemy przesiane składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę), mieszamy do połączenia szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (lub do suchego patyczka). cukru kryształu 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek 1/2 szkl. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodatek śliwek moczonych w rumie nadaje temu wypiekowi iście imprezowego charakteru. Zapiszcie je sobie na przyszłość (kiedy imprezowanie będzie bardziej możliwe). W osobnym rondelku umieszczamy olej, wodę, cukier kryształ i kakao. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.