Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki napoju migdałowego (dziś u mnie) lub 1 szklanka mleka + 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej – u mnie wrocławska PZZ Białystok mała szczypta soli 1 jajko klasy M odrobina oleju do smażenia Na ananasa z nutą wanilii: 3 krążki ananasa z lekkiego syropu + 3 łyżki syropu mała szczypta cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka miodu 1 łyżka masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia naleśników Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dolewamy napój migdałowy (lub zamiennie 1 szklankę mleka + 1 szklankę wody gazowanej), wbijamy 1 jajko, dodajemy małą szczyptę soli i całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. I… po dziś dzień co jakiś czas naleśniki z ananasem i nutą wanilii pojawiają się w naszym menu 😉 Spróbujcie i Wy, polecam. Dziś zapraszam Was na sprawdzony przepis na naleśniki, idealny na śniadanie lub słodki obiad. Naleśniki smażymy na patelni z odrobiną oleju (ja daję niedużą ilość oleju co któryś naleśnik). Z przepisu mogą skorzystać zarówno osoby unikające mleka, jak i te które nie mają z nim problemu. Z tym, że u mnie zamiast placków pojawiły się pyszne naleśniki. Naleśniki z ananasem i nutą wanilii. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i wrzucamy nasze kawałki ananasa. Podsmażamy ananasa z 2-3 minuty.