Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru trzcinowego + do oprószenia ciateczek (możecie też zmielić inne używane “słodzidło, aby było zdrowiej) 100 g zimnego masła 1 żółtko jajka klasy M (opcjonalnie białkiem można posmarować ciastka przed pieczeniem) 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie 1 łyżka gęstego naturalnego jogurtu) dżem truskawkowy słodzony fruktozą Bartfan Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy masło (siekamy je), 2 łyżki cukru pudru i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania ciasteczek). Nasze kruche roladki z dżemem pieczemy około 15-18 minut do ładnego zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Z ciasteczek podczas pieczenia może wyciec niewielka ilość dżemu, ale jeśli dobrze zwiniemy nasze ruloniki nie ucieknie go zbyt dużo 🙂 Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem i… podajemy. Można delektować się domowymi ciasteczkami z pysznym nadzieniem i filiżanką ulubionej kawy 😉 Dzisiejsze kruche roladki (ciasteczka) nadziałam wyjątkowym dżemem truskawkowym od Bartfan. Ciasteczka należy dobrze zwinąć i nie nałożyć dżemu zbyt dużo. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Szukając pysznego przepisu na ciasteczka polecam Wam przygotować kruche roladki z dżemem. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. Kruche roladki z dżemem – pyszne ciasteczka Tworzymy z niego kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia (na 1 godzinę). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasteczka. Taka odrobina lata w zimowe wieczory 🙂 Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj) 🙂 Zresztą samej ciężko mi się oprzeć 😉 Dżem truskawkowy Bartfan słodzony jest fruktozą. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na macie/blacie obsypanej lekko mąką.