Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecam 😀 Składniki: - około 500 g ziemniaków - 250 g tłustego białego sera - 1 małe jajko - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - około 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania Idealne zarówno na słodko (ja i moje dzieci lubimy je właśnie w takiej wersji), jak i np. z bułką czy roztopionym masłem (tak woli je mój mąż). Dodajemy całe jajko, mąkę ziemniaczaną i stopniowo ugniatając ciasto ręką wsypujemy mąkę pszenną (dajemy jej tyle ile się “wgniecie, im mnie mąki tym kopytka będą bardziej miękkie). Kopytka z serem wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę (nie gotuję na zbyt mocnym płomieniu). U mnie zazwyczaj wychodzi około 1 i 1/2 szklanki mąki (ale zależy to też od rodzaju ziemniaków). Blat podsypujemy mąką (u mnie więcej, bo dzieci pomagały i ciut przesadziły ;)), odrywamy kawałki ciasta i formujemy wałki ciut grubsze niż kciuk. Propozycja podania: - u nas rozpuszczone masło klarowane Ghee od Kuchnie Świata - cukier trzcinowy Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Lekko je spłaszczamy, robimy wzorki nożem (nie jest to konieczne) i kroimy tworząc kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze kilkanaście sekund i wyjmujemy łyżką cedzakową. Bez względu na sposób podania są pyszne i sycące.