Sernik japoński

Wiesław

Ciasta

31.01.2019 18:02

Sernik japoński

Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że sernik jest bardzo puszysty i wilgotny 400 g serka śmietankowego kremowego typu philadelphia 300 ml mleka 60 g rozpuszczonego masła 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 140 g mąki pszennej 160 g cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny cukier puder do oprószenia wrzątek do pieczenia w kąpieli Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Z zewnątrz formę zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy ją do połowy wysokości zanurzać w wodzie. Po wyłączeniu sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 min. Wykładamy tak, aby z papieru powstał nam około 5 cm kołnierz. Następnie wylewamy wodę i wyciągamy delikatnie sernik oraz zostawiamy do zastygnięcia. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około 90 min.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obzarciuch.pl/2019/01/sernik-japnski.html