Znakomicie sprawdzą się na deser i jako przekąska w ciągu dnia 100 g masła 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki piwa 8 łyżek cukru 100 g drożdży 3 jajka około 4 szklanki mąki około 1 litr oleju do smażenia cukier puder do oprószenia Do garnka dajemy masło, cukier, wlewamy mleko i piwo. Pijane oponki ze starego przepisu Mamy, są mięciutkie w środku z chrupiącą skórką. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Do letniego płynu dodajmy pokruszone drożdże, wbijamy jajka i wsypujemy 2 szklanki mąki. Po tym czasie partiami dodajemy mąkę (ilość zależy od wyrośniętego zaczynu) i zagniatamy ciasto.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://www.obzarciuch.pl/2019/01/pijane-oponki.html