Składniki: 500 g brukselek 1/2 skrzydła z indyka 1/4 selera 2 pietruszki 3 marchewki kawałek pora 6 ziemniaków 300 g śmietany 18% 1 szklanka mleka 2% 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach sól 1 łyżeczka cukru koperek dymka Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy z jej powierzchni pianę i wrzucamy obraną oraz oczyszczoną włoszczyznę (seler, marchew, pietruszka i por). W tym czasie przygotowujemy brukselki: odkrawamy końcówki i w razie potrzeby zdejmujemy pierwsze listki. Śmietanę mieszamy z 1 łyżką gorącej zupy i tak zahartowaną wlewamy do całości. Po tym czasie wrzucamy z powrotem do zupy pokrojoną marchewkę. Przed podaniem porcję zupy oprószamy dużą ilością poszatkowanego koperku oraz dymki. Do zupy wrzucamy brukselkę oraz ziemniaki.