⦁ pół szklanki cukru ⦁ płaska łyżeczka soli ⦁ 3 łyżki oleju ⦁ 250 g ziemnego masła ⦁ 2 łyżki zimnej wody gazowanej ⦁ płaska łyżka soku z cytryny ⦁ sok z połówki cytryny ⦁ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ⦁ 1 łyżeczka cynamonu ⦁ płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Amerykańska szarlotka – składniki na farsz: ⦁ 7 słodkie i dojrzałe jabłka ⦁ 3 kwaśne jabłka ⦁ 2 łyżki wiórków kokosowych ⦁ pół szklanki cukru Dodatkowo: ⦁ litr lodów waniliowych Amerykańska szarlotka – wykonanie: Ciasto podzielić na dwie części – jedną zrobić znacznie większą, przeznaczoną na wyłożenie spodu i boków oraz drugą mniejszą na kratkę. Amerykańska szarlotka – tortownica 22 cm. Amerykańska szarlotka – składniki na ciasto: ⦁ 2,5 szklanki mąki pszennej Drugą część ciasta przewałkować na grubość 1 cm, pociąć na paski i ułożyć z nich kratkę. Najlepszy paj jest jeszcze ciepły, z dodatkiem lodów – tak jak zajada się tradycyjne Apple Pie. Ciasto wałkować przy pomocy folii spożywczej, po czym wyłożyć je na spód i boki małej tortownicy (wykleić ją do połowy wysokości). Dodać pozostałe składniki z listy na farsz i wymieszać. A, że pogodę mamy niezwykle piękną jak na listopad, to warto się pokusić o ten dodatek. Gładką masę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny. Wybieram bardzo dojrzłe, ale też kilka kwaśnych, zerwanych prosto z drzewka, aby nadać ciastu wyrazistości.