Ciasto jest tak smaczne, że ciężko się oprzeć przed kolejnym kawałkiem 7 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 500 g dżemu wiśniowego 1 galaretka wiśniowa 50 g startej gorzkiej czekolady Białka ubijamy na sztywną pianę. 2/3 masy wykładamy na zastygnięty dżem wiśniowy i przykrywamy drugim blatem. Na pierwszy blat wykładamy tężejący dżem wiśniowy. Resztę masy śmietanowej rozsmarowujemy na wierzchu i posypujemy gorzką czekoladą. Ciasto szwarcwaldzkie to znakomite połączenie kakaowego biszkoptu, masy śmietanowej i dżemu wiśniowego. W międzyczasie dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na dwa blaty.