Po wystudzeniu oba placki przekroić na pół lub część odłożyć jeśli będziemy dekorować wyłącznie cukrem pudrem ; ) Składniki na masę (jeśli przekładamy całą powyższą porcję piernika najlepiej podwoić ilość): 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ziarenka z 1 wanilii 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kg jabłek lub dżem z czarnej porzeczki Mleko zagotować, dodać kasze manną, ekstrakt i ziarenka z wanilii. Składniki na piernik (33×23 cm): 100 g drożdży 7 jajek (wielkość L) 1 szklanka cukru 1 szklanka płynnego miodu 1 szklanka oleju 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika Drożdże pokruszyć, dodać 4 łyżki cukru i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, rozpuszczone drożdże i olej. Na pierwszy blat piernika ułożyć 1/3 masy, a następnie 1/3 jabłek, przykryć kolejnym blatem i czynność dwukrotnie powtórzyć. Przełożyć do rondelka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody i dusić kilka minut do czasu aż zmiękną. Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 30 % 50 g gorzkiej czekolady kakao Śmietankę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Połowę ciasta przełożyłam masą grysikową i musem jabłkowym, ale wystarczy je tylko oprószyć cukrem pudrem i jest równie smaczne (ulubiona wersja moich Maluchów) : ) Polecam!!! Piernik z drożdżami to połączenie idealne, ciasto wychodzi pyszne i efektowne, jest proste i szybkie do przygotowania.