Przepis pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Składniki: 1/2 opakowania spaghetti lub linguini Krewetki surowe 300 g 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy Kawałek papryczki chili (według uznania) Kilka łyżek parmezanu Kilka łyżek posiekanej zieleniny – natka pietruszki, bazylia Sól i pieprz Grzanki 2 kromki chleba 2 łyżki oliwy 2 łyżki drobno posiekanych pistacji Zest z jednej cytryny 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub kilka listków świeżej, drobno pokrojonej Sól Przygotowanie: Krok 1 Łatwe Liczba porcji: 2 Pasta mollicata, czyli makaron z grzankami jest tradycyjnym daniem nadmorskiego regionu Basilicata (pogranicze Pugli, Kalabrii, ale generalnie można spotkać je powszechnie w całych południowych Włoszech. W naszym przepisie pojawiają się dodatkowe smaczki, jak orzechowy, lekk słodki smak pistacji, przełamany cytrusowy zestem z cytryny, a na to wszystko nakłada się orzeźwiający aromat mięty. Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, wstaw na kuchenkę, rozgrzej na niej dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy. Przełóż makaron do rondla z krewetkami, podlej całość wodą z gotowania tak żeby rozluźnić sos (wlewaj stopniowo, według potrzeby). Dzisiaj makaron z grzankami jest jedym z chętniej przyrządzanych dań makaronowych, bo łatwo go zrobić, a smakuje naprawdę niecodziennnie. Zagotuj wodę, solidnie posól, wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pasta z grzankami to niecodzienne połączenie dwóch mącznych składników: podsmażonego, chrupkiego chleba i miękkiego makaronu. To biedniejsza część kraju, gdzie ludzi nie było stać na tak wypasione dodatki do pasty jak sos bolognese. Przewróć na drugą stronę dodaj do krewetkę posiekane w plasterki dwa ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chilli. Z kromek chleba odetnij skórkę a miąższ pokrój w małą kostkę. Dodaj do nich posiekane pistacje, zest z cytryny i miętę. Krok 2 W połowie gotowania makaronu zacznij przygotowywać pozostałe składniki pasty.