Składniki: Krem: jedno jajko 1 szklanka cukru np. białego 1 opakowanie cukru waniliowego lub np. łyżeczka esencji waniliowej 0,5 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka 200 g masła Ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jaj Polewa: 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 3 łyżki cukru 50 g masła Zwilżyć dłonie w wodzie i uformować z ciasta ruloniki lub np. wycisnąć z rękawa cukierniczego bezpośrednio na papier do pieczenia. Wiem, że niektórych przeraża ten deser, ale zapewniam z tego przepisu są banalnie proste i smakują jak z najlepszej cukierni. W końcu po swój ulubiony deser nie będziecie musieli lecieć do cukierni, tylko wykonacie go w domu. Przekonaj się z tym przepisem krok po kroku, że eklerki to bez wątpienia nic trudnego. Koniecznie zróbcie je w domu, ale uprzedzam uzależniają i nie da się skończyć na jednej sztuce. Ale jakoś nie widzę większej różnicy z tymi pochodzącymi z Francji (link). Piecz eklery w 180°C przez 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 20-25 minut. Jeśli macie ochotę przygotować coś specjalnego z okazji dnia Babci lub Dziadka , to polecam coś naprawdę pysznego – Eklerki. Innym słodkim podarunkiem dla Babci i Dziadka mogą być ładnie zapakowane, banalnie proste rogaliki z makiem lub konfiturą (link). Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook. Zawsze gdy jestem w piekarni, cukierni uśmiechają się do mnie jak szalone. W misce zmiksuj 200 g masła, stopniowo dodając do niego przestudzony budyń. W rondlu rozpuść masło w wodzie i doprowadź do wrzenia. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć. Prawdziwy kulinarny internacjonał 😉Od pierwszego przygotowania eklerki coraz częściej goszczą u nas, ale raczej przy specjalnych okazjach. Krok 2: W czasie gdy stygnie budyń przygotuj ciasto. Krok 3: Lekko przestudzoną masę przełóż do miski, następnie wymieszaj stopniowo dodając po jednym jajku. Takie wykonane własnymi rękoma prezenty są najbardziej wartościowe, nawet jeżeli błyskawicznie znikają ze stołu 😉 Eklerki to nic trudnego Wymieszaj w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Przy okazji mam dla Was dużą promocję -22% na cały zestaw do dekoracji ciast i tortów ZOBACZ DOSTĘPNOŚĆ. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.