Udka pieczone na ryżu – przepis krok po kroku Składniki: 3 udka z kurczaka 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 15 ziaren pieprzu np. czarnego 400 g kefiru Kefiru Robico bez laktozy ze szczepem bakterii lactobacillus rhamnosus sól Ryż: 200 g ryżu białego długoziarnistego np. paraboiled 1 cebula 1 marchewka 700 ml bulionu mięsnego lub np. warzywnego 1 płaska łyżeczka kurkumy Krok 3: Mięso dokładnie obtocz w marynacie, im dokładniej wmasujesz kefir z przyprawami, tym lepiej wnikną we wszystkie zakamarki kurczaka. Krok 4: Po tym czasie wyjmij udka z lodówki, następnie oczyść ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Wlej bulion wymieszany z kurkumą, na koniec na wierzch ułóż kurczaka. Udka pieczone na ryżu podałem z cukinią marynowaną zalewie słodko-kwaśnej. Krok 2: Po drugie udka natrzyj przyprawami: majerankiem, tymiankiem, utartym czosnkiem, słodką papryką w proszku, ziarnami pieprzu oraz solą. Krok 5: Tak przygotowane udka z ryżem zapiekaj przez 70 minut w 180°C. UWAGA!!! Warto wspomnieć o tym, że nie brudzimy znacznej ilości garnków, czy patelni bo wszystko odbywa się w jednym naczyniu. Wybitnie soczysty kurczak ze złocistą skórką, marynowany w kefirze oraz ryż z warzywami i kurkumą. na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram