Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Racuchy drożdżowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robione w pośpiechu wieczorem na blacie w kuchni, bo zwyczajnie do rana by nie przetrwały i tak właśnie było. Potrzebne składniki 500 g mąki 30 g drożdży 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli olej (do smażenia) cukier puder (do posypania) Ma mieć konsystencję taką by w miarę łatwo odchodziło od łyżki w razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka. Sposób wykonania Z ciepłego mleka drożdży, cukru i łyżki maki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Temperatura nie powinna być za wysoka, radze smażyć na średnim ogniu. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min. Na dno miski wsypujemy szczyptę soli, przykrywamy reszta maki, wbijamy jajka i dolewamy drożdże. Jak za gęste wyjdą twarde, więc usmażmy kilka i sprawdźmy czy jest wszystko w porządku. Nakładamy ciasto łyżką na olej i smażymy z obu stron do uzyskania rumianej barwy.