W czasie karnawału mogą być znakomitą alternatywą dla tradycyjnych pączków 500 g mąki 500 ml letniego mleka 1/3 szklanki cukru 50 g świeżych drożdży 3 jajka szczypta soli 50 g rozpuszczonego masła około 1 litr oleju do smażenia cukier puder do oprószenia Zostawiamy na około 5-10 min., aż zaczyn w dołku zacznie rosnąć. Swoją nazwę zawdzięczają miejscowości Aniołowo - anielskie oraz od ruszania się i skwierczenia podczas smażenia - czyli ruchańce. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta drożdżowego i delikatnie mieszamy. Ruchańce smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Do niego dodajemy połowę mleka, cukier, szczyptę soli i pokruszone drożdże.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://www.obzarciuch.pl/2019/01/anielskie-ruchance.html