Rolada z bitą śmietaną

Wiesław
Ciasta
15.02.2017 18:10
Rolada z bitą śmietaną

Wymiary formy: 25x36 cm Składniki: biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki - niecała łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki przegotowanej wody - aromat waniliowy - 250 ml śmietanki 30% - 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie 1 śmietan-fix - galaretka wiśniowa - 300 ml wrzątku - cukier puder do posypania Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody i odstawiamy do stężenia. Bądź na bieżąco! bita śmietana ciasta galaretka rolada rolada biszkoptowa rolada z bitą śmietaną rolada z kremem rolada z masą Następnie gorący biszkopt, przekładamy na ścierkę, zdejmujemy papier do pieczenia i szybko zawijamy w roladę (spodem ciasta do środka) wzdłuż dłuższego boku razem ze ścierką. Na dłuższy brzeg ciasta (ten, który ma być w środku rolady) układamy pociętą w paski galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem (masę można utrwalić śmietan-fixem). Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2017/02/rolada-z-bita-smietana.html