Przepis
Składniki:
3 garści mieszanki sałat z rukolą
pół pomidora
100 g piersi z kurczaka
2 rzodkiewki
łyżeczka miodu
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka gorczycy
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
łyżeczka musztardy
pestki dyni i słonecznika (ilość wg uznania u mnie po łyżce)
ostra papryka, sól, pieprz
Na początku należy zrobić sos: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, miód, musztardę czosnek, oliwę i gorczycę. Część oliwy można zastąpić wodą. Odstawić.
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z resztek kości i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Nagrzać patelnię grillową i usmażyć.
Na suchej patelni podprażyć pestki dyni i słonecznika, dzięki czemu będą bardzo chrupiące.
Na talerz nałożyć dokładnie umytą salatę z rukolą, na to spażonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, pokrojone w plasterki rzodkiewki, położyć na wszystko pokrojonego w mniejsze plasterki zgrillowanego kurczaka, posypać podprażonymi pestkami i polać sosem.