Przepis
Witam :)) Dzisiaj domowy pasztet drobiowy, taki mój pierwszy i wyszedł smaczny :)) Bałam się trochę, że może coś poknocę, ale jakoś się udało :) Przepis już dawno znalazłam w internecie, nawet już nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie :( Trochę pozmieniałam i zrobiłam po swojemu :) Jeśli ktoś lubi takie domowe to polecam, bo zawsze to wiadomo z czego zrobione i na pewno zdrowsze niż te sklepowe. Teraz biegnę do pracy, a Wam życzę miłego dnia :))
Składniki:
5 udek z kurczaka
500 g wątróbki drobiowej
2-3 cebule
2 pietruszki
4 marchewki
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
3 jajka
2 kajzerki (namoczone w wodzie)
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Udka ugotować z marchewką i pietruszką. Ostudzić, wyjąć z wywaru udka ( wywar można zostawić do zupy), oddzielić mięso, wyjąć też marchewki i pietruszki. Wątróbkę usmażyć na oleju z cebulką. Przygotować maszynkę do mielenia w której mielimy mięso z udek, usmażoną wątróbkę z cebulą, czosnek, marchewki i pietruszki namoczone kajzerki i natkę pietruszki. Dajemy do dużego naczynia i mieszamy z jajkami, przyprawami. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dajemy do niej przygotowany pasztet i zapiekamy w 180-200 stopniach około 50-60 minut. Zostawiamy do wystygnięcia :)