Domowy pasztet drobiowy

Ewelina
Obiad
11.06.2014 20:04
Domowy pasztet drobiowy

Przepis

Witam :)) Dzisiaj domowy pasztet drobiowy, taki mój pierwszy i wyszedł smaczny :)) Bałam się trochę, że może coś poknocę, ale jakoś się udało :) Przepis już dawno znalazłam w internecie, nawet już nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie :( Trochę pozmieniałam i zrobiłam po swojemu :) Jeśli ktoś lubi takie domowe to polecam, bo zawsze to wiadomo z czego zrobione i na pewno zdrowsze niż te sklepowe. Teraz biegnę do pracy, a Wam życzę miłego dnia :))

Składniki:

5 udek z kurczaka

500 g wątróbki drobiowej

2-3 cebule

2 pietruszki

4 marchewki

3 ząbki czosnku

natka pietruszki

3 jajka

2 kajzerki (namoczone w wodzie)

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

Udka ugotować z marchewką i pietruszką. Ostudzić, wyjąć z wywaru udka ( wywar można zostawić do zupy), oddzielić mięso, wyjąć też marchewki i pietruszki. Wątróbkę usmażyć na oleju z cebulką. Przygotować maszynkę do mielenia w której mielimy mięso z udek, usmażoną wątróbkę z cebulą, czosnek, marchewki i pietruszki namoczone kajzerki i natkę pietruszki. Dajemy do dużego naczynia i mieszamy z jajkami, przyprawami. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dajemy do niej przygotowany pasztet i zapiekamy w 180-200 stopniach około 50-60 minut. Zostawiamy do wystygnięcia :)