Przepis
Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie galaretki truskawkowej
500 ml wody
500 ml mleka
cukier
10 g żelatyny
200 ml musu z truskawek
Mus z truskawek przygotowałam latem. Zmiksowane owoce w pojemnikach zamroziłam, tak aby zimą móc wykorzystać przygotowany wcześniej mus i przypomnieć sobie owocowe smaki lata:)
Galaretkę wsypujemy do wrzącej wody. Mieszamy aż się rozpuści. Gdy ostygnie rozlewamy do przezroczystych pucharków lub szklanek. Następnie wstawiamy do lodówki do czasu aż galaretka stężeje.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Następnie płyn mieszamy z gorącym mlekiem. Słodzimy do smaku. Ostudzonym płynem uzupełniamy pucharki z truskawkową galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Gdy całość zastygnie deser będzie gotowy do jedzenia.
Ilość warstw zależy od nas. U mnie są 2 warstwy czerwonej galaretki, 2 białej galaretki, a na samym wierzchu dodałam jeszcze mus z truskawek.