Czerwono-biała galaretka

Krzysztof
Przepisy
11.06.2014 16:39
Czerwono-biała galaretka

Przepis

Składniki na 4 porcje:

1 opakowanie galaretki truskawkowej

500 ml wody

500 ml mleka

cukier

10 g żelatyny

200 ml musu z truskawek

Mus z truskawek przygotowałam latem. Zmiksowane owoce w pojemnikach zamroziłam, tak aby zimą móc wykorzystać przygotowany wcześniej mus i przypomnieć sobie owocowe smaki lata:)

Galaretkę wsypujemy do wrzącej wody. Mieszamy aż się rozpuści. Gdy ostygnie rozlewamy do przezroczystych pucharków lub szklanek. Następnie wstawiamy do lodówki do czasu aż galaretka stężeje.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Następnie płyn mieszamy z gorącym mlekiem. Słodzimy do smaku. Ostudzonym płynem uzupełniamy pucharki z truskawkową galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Gdy całość zastygnie deser będzie gotowy do jedzenia.

Ilość warstw zależy od nas. U mnie są 2 warstwy czerwonej galaretki, 2 białej galaretki, a na samym wierzchu dodałam jeszcze mus z truskawek.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną