Przepis
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych ( u mnie był mix wszystkich płatków: jęczmiennych, owsianych, żytnich, orkiszowych)
szklanka mleka (nie 3,2%!)
1/2-3/4 szklanki wody
miarka białka o smaku waniliowym
pół banana, suszona śliwka, jagody goji
płatki migdałowe, słonecznik
szczypta soli
Białko wymieszać dokładnie w szejkerze z wodą i mlekiem. Dodatek wody zapobiega przypaleniu się mleka. Gotować płatki na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, dodać szczyptę soli. Jak owsianka stanie się gęsta przełożyć ją do naczynia i posypać dodatkami. Płatki owsiane i słonecznik należy wcześniej podprażyć na suchej patelni teflonowej.
UWAGI: Korzystałam z dwóch różnych białek, jedno smakowało nieziemsko, a drugie niestety podczas gotowania się ścina i nie jest jakoś wyjątkowo smaczne, nie mam pojęcia od czego to zależy!