Przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy chleb w opcji góra-dół przez ok. 35min, następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy przez ok. 30-40 minut na złoty kolor. Składniki 550 g mąki pszennej (użyłam pszennej chlebowej 750) 170 g zakwasu żytniego 150 g śmietanki kremówki 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 150 ml wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 8 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220C i trzymamy w nim garnek przez ok. kwadrans. Pieczony w garnku czy bez z pewnością się upiecze. Chlebuś przypomina zwykły, codzienny chleb, taki z chrupiącą skórką. Mąka pszenna chlebowa rzadko zawodzi, więc nie ma obaw, że wyrastanie nie uda się. Mój pierwszy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Po tym czasie wyciągamy garnek i zgrabnym ruchem przerzucamy wyrośnięty chleb do garnka.