jajko roztrzepane nadzienie 300 g orzechów włoskich 150 g brązowego cukru 120 g śmietanki kremówki 4 łyżki rumu 1 łyżeczka cynamonu 1 białko Wykonanie: Ciasto: w wysokim naczyniu mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól, mleko i resztę składników. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 12 g suchych drożdży 4 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki mleka 90 g masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli 1 Przepis świąteczny – strucla orzechowa z rumem Kiedy ją piekłam, w domu unosił się oszałamiający zapach cynamonu i rumu… Strucla: ciasto podzielić na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3. Spróbujcie upiec taką struclę, a przekonacie się, że na jednej sztuce się nie skończy! Na obu rozsmarować nadzienie, zwinąć obie części strucli od dłuższego boku. Tuż przed zapleceniem strucli grubszy rulon strucli naciąć wzdłuż, ale nie docinać do samego końca. Struclę posmarować roztrzepanym białkiem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.