Polecam Wam także przepisy: – tort piernikowy – tort wiśniowy – tort bezowy z malinami – tort z nutellą i truskawkami – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami sypana szarlotka Przygotowanie: 2 h + chłodzenie Składniki: 3 jajka 150 g mąki pszennej 130 ml oleju 300 g brązowego cukru 60 g kakao lub na pół kakao i kawa zbożowa typu Inka 150 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki frużelina: 300 g owoców leśnych (możesz użyć mrożonych) pół szklanki cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny w proszku Składniki krem: 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Na paterze na której podasz tort połóż dolny blat, na nim rozsmaruj połowę kremu a następnie 1/3 frużeliny. Skrobię rozpuść w 1 łyżce wody i dodaj ją do ciepłych owoców wtedy, kiedy rozpuści się już cukier. Zrób go jednak dzień wcześniej i przechowuj w lodówce, świeżo przełożony tort bardzo ciężko pokroić na ładne kawałki. Dodatkowo: owoce do ozdobienia tortu – świeże owoce takie jak truskawki, borówki, jeżyny, kiwi, dodatkowo możesz użyć listków mięty tuż przed podaniem. Z porcji w przepisie powinno Ci zostać trochę frużeliny, możesz ją zjeść lub dodać jej więcej do ciasta 😉 Dzięki dodaniu owoców tort nie jest taki słodki, a lekki i przyjemny w jedzeniu. Do garnka dodaj owoce i cukier i podgrzej na średnim ogniu, ale nie zagotowuj. Pomysł na ten tort podpatrzyłam u niezastąpionej Doroty www.mojewypieki.com, a podobny robiłam już kiedyś i wyszedł genialnie. Formę do tortów z odpinanym dnem o przekroju 20 do 23 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Połóż drugi blat na dodatkach i powtórz czynności – krem i frużelina. Jeśli góra ciasta jest nierówna bo się nieco zapadła odkrój boki aby stworzyć w miarę równą powierzchnię. W gorącej wodzie ok 70% rozpuść żelatynę, wystarczy 2-3 łyżki wody.