Jabłka pieczone z bakaliami i podane z sosem waniliowym

Łukasz
Desery
08.01.2019 20:09
Jabłka pieczone z bakaliami i podane z sosem waniliowym

SKŁADNIKI Jabłka pieczone z bakaliami: 4 duże jabłka 200 g ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce) 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kardamonu Sos waniliowy: 125 ml śmietany kremówki 36% 125 ml pełnotłustego mleka 1 laska wanilii 50 g cukru 3 żółtka PRZYGOTOWANIE Jabłka pieczone z bakaliami Jabłka umyj, odetnij im czapeczki i wydrąż środek, pozostawiając ok. 1-1,5 cm miąższu. Jabłka pieczone z bakaliami i podane z sosem waniliowym Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) W tym czasie nie spuszczam oczu z piekarnika, napawając się tym cudownym zapachem, który się z niego wydobywa. Sos waniliowy Do rondelka wlej śmietanę kremówkę oraz mleko, dodaj przekrojoną laskę wanilii i doprowadź niemal do wrzenia, a następnie natychmiast zestaw z ognia. Czekając, aż będą gotowe, można przygotować również obłędny sos waniliowy, który sprawia, że z prostych pieczonych jabłek powstanie prawdziwie królewski deser. Dlatego, gdy tylko nagle najdzie mnie ochota na słodki deser, to wydrążam kilka jabłek, napełniam je bakaliami, przyprawiam cynamonem, kardamonem oraz miodem i zapiekam. Sos przelej z powrotem do rondelka i gotuj na bardzo małym ogniu, powoli mieszając, aż płyn zgęstnieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/01/Jablka-Pieczone-z-Bakaliami.html