Składniki (na dwie porcje) pół szklanki suchej, niepalonej kaszy gryczanej szklanka wody półtorej szklanki mrożonego zielonego groszku około 250 g brokuła (połowa główki) Do miski wrzucamy kaszę, brokuła, groszek oraz marchewkę z łodyżkami i pestkami. Różyczki blanszujemy (gotujemy przez około 3-4 minuty i od razu wrzucamy do zimnej wody). Ta sałatka to także opcja dla wegan oraz osób z nietolerancją glutenu. marchewka garść pestek dyni sól, pieprz oliwa z oliwek Kasza gryczana jest bezglutenowa, nie dodajemy tu mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Łodyżek nie wyrzucamy, tylko kroimy w mniejsze kawałki (plasterki lub paseczki). Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki oliwy. Dodajemy sól i pieprz oraz pestki dyni. To w zupełności wystarczy i dostarczy mnóstwo witamin oraz składników odżywczych!