Składniki na kaszotto z warzywami (około 3 porcje): 150 g kaszy gryczanej prażonej spora cebula papryka czerwona brokuł około szklanka groszku mrożonego dwie szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa) Kaszotto gryczane z brokułem, papryką i groszkiem świetnie sprawdzi się dla wszystkich osób będących na diecie, gdyż jest wyjątkowo sycące, a jedna porcja (jeśli całość podzielimy na 3) ma tylko 300 kcal. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest idealne również jako lunch w pracy czy szkole. Jest polskim odpowiednikiem włoskiego risotta i zamiast z ryżu, jest przygotowane z kaszy gryczanej. Kaszotto z warzywami to bardzo zdrowa, lekka i wyjątkowo smaczna potrawa jarska na obiad. Na samym końcu dodajemy ugotowanego brokuła, a całość posypujemy natką pietruszki. Cebulę podsmażamy na patelni na oleju. Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.