Babka piaskowa dwukolorowa. Przepis na tradycyjną babkę piaskową.

Magdalena
Ciasta
03.09.2017 14:41
Babka piaskowa dwukolorowa. Przepis na tradycyjną babkę piaskową.

Ja swoją babkę piekłam dość późno, więc musicie mi wybaczyć mi zdjęcia 😉 Składniki: (na keksówkę) - 1 kostka margaryny - 1 cukier wanilinowy 8 g - 1 szklanka cukru - 4 jajka (u mnie klasy M) - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) - 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków - kilka kropli aromatu pomarańczowego Przygotowanie: Do miski wkładamy miękką margarynę (ja swoją wcześniej pokroiłam na mniejsze kawałki). Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki, keksy, ciasta czekoladowe i tak uwielbiane w moim domu babki. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie w 180 stopniach około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Warto mieć ją w swojej kuchni i zapoznać się z przepisami podczas picia kawy i jedzenia pysznej dwukolorowej babki piaskowej 😉 Do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Masę przekładamy na zmianę – raz ciemne raz jasne ciasto, do wysmarowanej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na dwukolorową babkę piaskową. Ciasta z blachy, którą recenzowałam Wam na początku sierpnia (recenzja tutaj). Mąkę pszenną mieszamy w osobnej misce z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec powoli wsypujemy mieszankę mąk i proszku do pieczenia, ciągle miksując.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/babka-piaskowa-dwukolorowa-przepis-na-tradycyjna-babke-piaskowa/