Pieprz według uznania Nadzienie 3 łyżki masła 1 średnia cebula drobno pokrojona (około ½ szklanki ½ szklanki pokrojonego w kostkę selera 1/3 szklanki mleka 2 szklanki pieczywa pokrojonego w kostkę 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 jajko Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Chleb nasiąka sokami z kurczaka, pęcznieje dzięki dodatkowi jajka i zmienia się w pyszny dodatek do upieczonego kurczaka, który może zastąpić inne dodatki jak ziemniaki, ryż itp. Jeśli nie masz doświadczenia w tym sposobie przyprawiania kurczaka (spróbuj, bo jest wbrew pozorom łatwy), możesz go sobie darować i wystarczy, że polejesz i natrzesz kurczaka stopionym masłem. Drugą łyżkę masła pokrój w kostkę i wsuń pod skórę na piersiach – żeby to zrobić natnij delikatnie skórę pod skrzydełkami i delikatnie wsuwaj pod nią palce. Kurczak nadziewany chlebem powstał po lekturze wpisu na thespurceeat.com Wypróbuj nasz przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w maślance. Aż trudno uwierzyć, że czerstwy chleb przesmażony z cebulką, wymieszany z jajkiem i mlekiem może zmienić się w tak smakowity dodatek do pieczystego. Po godzinie pieczenia przewróć kurczaka plecami do góry i piecz go w ten sposób przez 15 minut. Wracając do chleba, dokarmianie koni czerstwym pieczywem to w sumie dobry patent na recykling, zgodny z duchem zero waste. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut, polewając wytworzonym sosem kurczaka co 15 minut. Są też jednak inne sposoby na powtórne zużycie starego chleba, a wśród nich jest mało znany przepis angielskich grandmas – kurczak faszerowany chlebem. – pamiętacie starszawego jegomościa, który pojawiał się w każdym odcinku Wojny domowej, bodaj pierwszego polskiego serialu, z genialnymi rolami Ireny Kwiatkowskiej i Aliny Janowskiej? Jeśli nigdy wcześniej nie faszerowaliście kurczaka, to nadzienie z chleba będzie dla Was doskonałą wprawką do przygotowania trudniejszych farszy. Kto nie pamięta, albo w ogóle nie słyszał, musi koniecznie obejrzeć serial, bo to perełka polskiej sztuki filmowej. Farsz nie wygląda specjalnie okazale, ale po upieczeniu zmienia się w prawdziwy specjał. Dodaj do warzyw pokrojony w dość drobną kostkę chleb i pół łyżeczki tymianku. Przy pomocy łyżki nafaszeruj chlebem kurczaka, dobrze ubijając jeśli farszu jest go za dużo. Przed nadzieniem trzeba go pokroić w zgrabną kostkę, dobrze doprawić, nawilżyć mlekiem i jajkiem, wymieszać i wtedy nadziać. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 10 minut aż cebula będzie miękka. Oczywiście nie jest tak, że pakujemy do tuszki pół bochenka czerstwego chleba. Bardzo prosty przepis na pyszny farsz do kurczaka. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Kurczaka osusz ręcznikiem. Dodaj posiekanego w drobną kostkę selera.