Zdrowe "devolaje" z kaszy i indyka

Agnieszka
Obiad
29.09.2020 10:45
Zdrowe "devolaje" z kaszy i indyka

Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 250 g mielonego indyka 1 łyżka musztardy Dijon, albo miodowej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 5 plasterków miękkiego sera 5 plasterków szynki 1 ogórek kiszony pokrojony w słupki 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej 3 łyżki oleju 2 łyżki masła Łączenie kaszy z mięsem to nasz wypróbowany sposób na włączanie kaszy do diety naszego 3-letniego syna. Miks mięsa mielonego i kaszy to nasz wypróbowany sposób na oswojenie kaszy. Kasza doskonale łączy się z mięsem, tworząc zwartą, kleistą masę, z której łatwo można formować kotlety i pulpety. Kotlety de volaille zrobiliśmy z kaszą gryczaną niepaloną – ma ona mniej intensywny smak niż kasza palona. Smaż na średnim ogniu 10 minut, obracając de volaille, żeby obsmażyły się ze wszystkich stron. Z kaszy palonej doskonale wychodzą pulpety w sosie pomidorowym. Połóż kulkę na desce do krojenia, delikatnie podsyp mąką i rozpłaszcz na cienki prostokąt. Jeśli masz dzieci, to wiesz, że kasza, a w szczególności gryczana, to nie jest produkt pierwszego wyboru dla kilkulatka. Ale nawet dorośli niespecjalnie przepadają za kaszą – za gryczaną w szczególności. Krok 2 Uformuj z masy 5 kul równej wielkości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/zdrowy-de-vollaille-z-kaszy-i-indyka/