Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzennego (około 1/2 szklanki po pokrojeniu) Puszka cieciorki 1 średnia cebula 5-6 boczniaków 1 szklanka ciemnego piwa 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego 2 garści szpinaku (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (mała wystarczy) 1 pietruszka 2 łyżki masła 2 duże łyżki tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Siekana zielona pietruszka Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 W Holandii jest to danie filozofa, we Francji tłuczonka Parmentiera, w Chile pasta ziemniaczana, ale najbardziej znana jest angielska, czy raczej brytyjska (do potrawy przyznają się też Szkoci i Irlandczycy) wersja, która występuje w dwóch dwóch odmianach: cottage pie (z mięsem wołowym) i shepard’s pie (z jagnięciną lub baraniną). Rozgrzej na patelni łyżkę masła, wyłóż na nie grzyby, posól i smaż na intensywnym ogniu, aż lekko zbrązowieją (ok. 2-3 minuty). Wlej szklankę piwa, odparuj płyn po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie wlej szklankę bulionu warzywnego lub wody. Zapiekanka pasterska zrobiona z cieciorki i boczniaków jest, naszym zdaniem, lepsza niż w wersji z mięsem, pieczenie w słoiku to natomiast wygodny sposób przygotowania i później jedzenia. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i ubij warzywa tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę. Krok 2 W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj w kostkę 2 marchewki, seler, pietruszkę i cebulę. Zalej warzywa niewielką ilości wody i gotuj na małym ogniu około 15-20 minut lub aż będą bardzo miękkie. Rozgrzej mocno patelnię, wysyp na nią cieciorkę, praż przez 3-4 minuty, mieszając, żeby cieciorka nie przypaliła się. Niezależnie od nazwy wszędzie chodzi o to samo: trzeba przykryć mięsny sos warstwą tłuczonych ziemniaków i zapiec na złoto w piecu. Skład sosu jest dowolny: marchew, pietruszka, seler, groszek, cebula i mięso, lub w wersji wegetariańskiej cieciorka, soczewica. Smaż 5 minut, a następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu (lub gałązkę świeżego). Przykryj, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Wyłóż na spód sos, następnie garść szpinaku, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Całość zapiekliśmy w słoikach (więcej o tym, jak piec w słoiku znajdziecie tutaj).