Składniki: 100 g białego ryżu 2 szklanki mleka 1 budyń bez cukru – u mnie dziś o smaku malinowym, ale można użyć np. waniliowy lub śmietankowy 2 łyżki cukru* – użyłam cukier trzcinowy pełny 4 płaty mango w syropie *można użyć mniej Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie solimy go). Ryżowy deser z mango Prosty w przygotowaniu, pyszny ryżowy deser z rozpływającym się w ustach mango. Całość gotujemy (na małym ogniu) często mieszając, aż całość zacznie gęstnieć (nie gotujemy zbyt długo, to nie ma być bardzo gęsty deser). Jeśli tak jak ja i moja rodzina uwielbiacie desery na bazie ryżu (jak np. popularne “belriso), to ten na pewno Wam posmakuje. Zalewamy 1 szklanką mleka i chwilę gotujemy (u mnie z 3-4 minuty), w między czasie słodzimy i mieszamy. Płaty mango z syropu przekładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy na a la mus. Dzisiejszy deser możecie z powodzeniem podać w ramach drugiego śniadania. Po takie desery sięgam najczęściej, gdy mam ochotę na coś lekko słodkiego i sycącego. Można również użyć ryżu z dnia poprzedniego.