Składniki: 150 g zimnego masła 360 g mąki żytniej typ 720 PZZ Białystok 1 jajko + 1 żółtko jaj klasy M 3 łyżki miodu* 60 g cukru – u mnie kokosowy, ale możecie również użyć trzcinowy *u mnie miód kremowy – 1 łyżka miodu kremowanego z wiśnią, a 2 miodu kremowanego z czekoladą (użycie miodu kremowanego wspaniale wzbogaciło smak) Żytnie ciasteczka z miodem Proste, pyszne, szybkie ciasteczka z mąki żytniej z dodatkiem miodu. ; oczywiście możecie również użyć tradycyjnego miodu np. wielokwiatowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę żytnią, cukier (u mnie kokosowy), wbijamy 1 jajko, dodajemy 1 żółtko, posiekane masło i dodajemy miód. Tworząc mniejsze ciasteczka (z kulek a la orzech włoski) piekę je około 15 minut, dziś większe ciasteczka piekłam około 18 minut. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście ciasteczek z mąki żytniej, to spróbujcie najpierw tego prostego i pysznego przepisu 🙂 Ja dziś urozmaiciłam przepis na żytnie ciasteczka miodem kremowanym, wspaniale wzbogacił smak ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować, najlepiej po około 13-14 minut sprawdzić spód ciasteczek. Możecie również poeksperymentować z dodatkami do ciasteczek 😉