Pierścienie z ricottą

Krzysztof
Przepisy
08.02.2014 21:13
Pierścienie z ricottą

Przepis

Składniki na 12 sztuk:

Na ciasto:

- 260 ml wody

- szczypta soli

- 1/2 łyżeczki cukru

- 120 g masła

- 170 g mąki

- 5 jajek średniej wielkości

Do kremu:

- 250 g sera ricotta -

200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)

- 60-70 g cukru pudru

- 1 łyżeczka pomarańczowej skórki-

1 łyżka soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Wlać wodę do rondla, dodać sól, cukier i masło pokrojone na kawałki. Umieścić na średnim ogniu i gotować, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i wymieszać z mąką .Następnie znowu gotowac przez cały czas mieszając około 2-3 minut. Dodać jaja po jednym na raz, mieszając aż ciasto zrobi się spójne. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Z ciasta robimy pierścienie i umieszczamy na blaszce Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru ok 30 minut ..

Do ricotty dodajemu cukier puder i przecieramy przez sito. Dodajemy sok pomarańczowy i skórkę, a następnie mieszamy. Ubijamy śmietanę z pozostała połową cukru pudru i dodajemy do ricotty. Pierścienie po ostygnięciu przecinamy na pół i dodajemy do ich środka gotowy krem. Mżna posypsać cukrem pudrem