Przepis
Składniki na 12 sztuk:
Na ciasto:
- 260 ml wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 120 g masła
- 170 g mąki
- 5 jajek średniej wielkości
Do kremu:
- 250 g sera ricotta -
200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 60-70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pomarańczowej skórki-
1 łyżka soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Wlać wodę do rondla, dodać sól, cukier i masło pokrojone na kawałki. Umieścić na średnim ogniu i gotować, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i wymieszać z mąką .Następnie znowu gotowac przez cały czas mieszając około 2-3 minut. Dodać jaja po jednym na raz, mieszając aż ciasto zrobi się spójne. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Z ciasta robimy pierścienie i umieszczamy na blaszce Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru ok 30 minut ..
Do ricotty dodajemu cukier puder i przecieramy przez sito. Dodajemy sok pomarańczowy i skórkę, a następnie mieszamy. Ubijamy śmietanę z pozostała połową cukru pudru i dodajemy do ricotty. Pierścienie po ostygnięciu przecinamy na pół i dodajemy do ich środka gotowy krem. Mżna posypsać cukrem pudrem