Sernik tradycyjny z rodzynkami

Katarzyna
Ciasta
25.12.2018 10:06
Sernik tradycyjny z rodzynkami

▪ skórka z połowy cytryny ▪ 80 g rodzynek ▪ pół tabliczki gorzkiej czekolady ▪ płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: 1. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej. Składniki: ▪ 1 kg twarogu (3-krotnie zmielony) ▪ kostka masła (200 g) miękkiego ▪ 4 jajka+4 łyżki cukru (ja dałam brązowy)/słodzika ▪ 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Kompletując składniki, możecie pójść na całkowitą łatwiznę, kupując ser w wiaderku lub tak jak ja, zaopatrzyć się w kostki twarogu i zmielić go samemu. (wyszło 14) 260 kcal B 16 g W 10 g T 18 g Wszystkie zimne składniki muszą być w temp. pokojowej. Po wył. nie otwieramy od razu piekarnika! 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostygnięty sernik, posypując na koniec płatkami migdałowymi. Nie kupuje tych ze sklepów, tylko od sprawdzonego wiejskiego Pana i do pieczenia staram się wykorzystywać optymalną ilość jajek, tak aby starczyło mi na normalne spożycie np. śniadaniowej jajecznicy. Sernik tradycyjny z rodzynkami grudnia 23, 2018 / 6 Prosty i szybki przepis na sernik tradycyjny z rodzynkami. W tym przepisie nie wykorzystywałam 10 jajek jak co niektórzy, aby nadać puszystości, bo po prostu mi ich szkoda. Na koniec skórka z cytryny, skrobia ziemniaczana i rodzynki. 2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Jakiś czas temu pisałam artykuł jak upiec idealny sernik, dlatego teraz polecam go przeczytać, aby nie było niemiłych niespodzianek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowo-i-aktywnie.pl/2018/12/sernik-tradycyjny-z-rodzynkami.html