Sernik z kaszą manną, owocami i galaretką SKŁADNIKI: – 200 g cukru – 16 g cukru wanilinowego – 6 szt jajek – 2 łyżki kaszy manny – 300 g masła – 1 kg twarogu z wiaderka – 500 g wiśni wypestkowanych mrożonych – 150 g cukru – 10 g agaru w proszku. Sernik z kaszą manną SKŁADNIKI: – 1 kg sera twarogowego z wiaderka – 1 szkl cukru – 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią – 8 jajek – 1 niepełna szkl kaszy manny – może być błyskawiczna – 250 g masła – sól szczypta – cukier puder do oprószenia – opcjonalnie listki czekoladowe do dekoracji. 4. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka ( 5 sztuk) ze szczyptą soli i wmieszamy (nie miksujemy) delikatnie za pomocą silikonowej łopatki. 5. Formę o wymiarach 24*24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. WYKONANIE: 1. Masło miksujemy z 200 g cukru i cukrem waniliowym, następnie dodajemy partiami twaróg z wiaderka, cały czas miksując. 2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową, następnie dodajemy kaszę mannę. 3. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy 26 cm . 3. Na przemian wsypujemy partiami kaszę mannę i letnie, rozpuszczone masło – ciągle miksując na wolnych obrotach. 4. Agar stosuje się w proporcji: na 1 litr wody 10 g produktu, tak więc połowę tego, czego wymaga żelatyna klasyczna. Najlepiej będzie moczyć go w kieliszku wody aż się rozpuści, a potem dodać do gotujących się wiśni – 5 minut wystarczy. WYKONANIE: 1. W naczyniu ubijamy na puszystą masę 8 żółtek, 3 białka, szklankę cukru i cukier waniliowy. 2. W osobnym naczyniu miksujemy twaróg, wlewamy ubitą masę jajeczną i na wolnych obrotach miksujemy do połączenia się składników.