Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec

Magdalena
Boże Narodzenie
23.12.2018 16:10
Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec

Składniki: (na 2 makowce) 500 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru mała szczypta soli 40 g świeżych drożdży 125 ml mleka (pół szklanki) 2 jajka (białka i żółtka osobno) 1 puszka masy makowej – u mnie Helio cukier puder do oprószenia makowców Przygotowanie: Do garnuszka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Ciasto powinno prawie 3 krotnie powiększyć swoją objętość (czas wyrastania może być różny, u mnie jest bardzo ciepło – w końcu co chwila coś piekę – więc wystarczyło 50 minut). Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką do ciast drożdżowych, ale możecie miskę przykryć ściereczką). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm. Na każdym placku rozsmarowujemy naszą masę makową (po pół masy na placek). Po zwinięciu przekładamy każdy na papier do pieczenia i zawijamy go dwukrotnie pozostawiając około 1 cm luźnej przestrzeni. W tym czasie wsypujemy do miski mąkę, do mąki dodajemy 2 żółtka jaj, małą szczyptę soli i naszą mieszankę z rondelka. Białka ubijamy (nie muszą być na sztywno) i dodajemy je do masy makowej, mieszamy łyżką. Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. Dzięki temu makowce zachowają ładniejszy kształt (można je również ułożyć w dłuższych formach do pieczenia, jeśli takie posiadacie). Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy makowce jeszcze przez około 10 minut. Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Pyszny, prosty zawijany makowiec drożdżowy. Idealny na święta, idealny ot po prosty do filiżanki kawy lub herbaty. Makowce pieczemy 40 minut (pod koniec można warto zerknąć jak wyglądają.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/zawijany-makowiec-drozdzowy-makowiec/