Potrzebne składniki 350 g mąki 150 g cukru brązowego 3 jajka 120 g masła 200 g miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść orzechów i rodzynek Polewa: 50 ml mleka 50 ml rozpuszczonego masła 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej Piernik świąteczny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rzutem na taśmę, ale może jeszcze ktoś się skusi na pyszny piernik świąteczny. Ubijamy pianę z białek i dodajemy razem z pokrojonymi drobno orzechami i rodzynkami. Można go przełożyć dodatkowo dżemem śliwkowym lub dodać do środka kilka pokrojonych suszonych śliwek, jednak my za nimi nie przepadamy, więc pominięte. Sposób wykonania Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Wszystkie składniki na polewę rozgrzewamy w rondelku i mieszamy. Mąkę łączymy z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i żółtka dodajemy po jednym do ucieranego masła.