Żur wigilijny z suszonymi grzybami

Pati
Boże Narodzenie
20.12.2018 11:23
Żur wigilijny z suszonymi grzybami

Składniki: około 500 ml zakwasu na żur 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 2 liście kapusty włoskiej (opcjonalnie) 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 3-4 ząbki czosnku co najmniej szklanka suszonych grzybów sól Do podania: ugotowane ziemniaki lub chleb Najpierw grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Chyba każdemu z nas Wigilijna kolacja kojarzy się z barszczem czerwonym z uszkami. Żur wigilijny z suszonymi grzybami to potrawa, na którą cała moja rodzina czeka cały rok. Więc jeśli ktokolwiek zapytałby mnie z jakimi potrawami kojarzy mi się Wigilia ja bez wachania postawiłabym na zupy. Żur i barszcz czerwony to zdecydowanie moje ukochane potrawy świąteczne 😉 Żur wigilijny z suszonymi grzybami W moim rodzinnym domu również pojawia się on na stole, jednak królem kolacji jest zdecydowanie żur. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/zupy/zur-wigilijny-z-suszonymi-grzybami