Składniki: Sos: Wykonanie: Farsz: Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Ich skład nieco się różni od moich gołąbków wigilijnych, gdyż w tradycyjnych ukraińskich gołąbkach jest dużo więcej ziemniaków i przeważnie nie ma w nich suszonych grzybów. Przenosimy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy grzybową kostkę i gotujemy na wolny ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. U mnie gołąbki te zostały trochę podrasowane i dominuje w nich kasza gryczana z grzybami, a ziemniaków jest tylko dodatek. Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami to danie kuchni kresowej, które należy do tradycyjnych dań wigilijnych na Ukrainie. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy na około 15-20 min. Kaszę gryczaną przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą. Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie co się moczyły, do momentu aż będą miękkie. Mimo obecności grzybów, które nie należą do lekkostrawnych, danie wydaje się być lekkie i niezbyt sycące.