Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką – składniki na jeden półmisek: 1 gruszka (lepsza tutaj będzie twarda) 2 łyżki miodu łyżeczka cukru dwa goźdźiki 40 g szpinaku baby 1 burak pieczony lub gotowany łyżka ziaren słonecznika łyżka kruszonego sera feta. Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką – wykonanie: Buraczek upiec we foli (pieczemy 90 minut w 180 stopniach) lub gotować przez 90 minut. Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką to danie, które posmakuje wszystkim miłośnikom sałatek z dodatkiem owoców, czy fanom carpaccio burakowego (zobacz przepis). Ułożyć plastry gruszki i smażyć na tak przygotowanym sosie około 20 minut, co jakiś czas obracając za pomocą łyżki lub szpatułki. Na liście szpinaku ułożyć z jednej strony plastry gruszki, z drugiej buraki. Na półmisku ułożyć listki, polać je miodem, ale używamy tutaj tylko troszkę, około łyżeczkę z tych dwóch łyżek. Jest jednocześnie słona, dzięki serowi w typie feta i słodka za sprawą karmelizowanej gruszki oraz polewy miodowej. Jeżeli chodzi o wygląd sałatki, to nie trzeba układać jej na półmisku, tak jak ja to zrobiłam. Gruszkę obrać ze skórki, pociąć na plastry o grubości około 2 mm. Ja przygotowałam całość na liściach młodego szpinaku i myślę, że tak będzie najsmaczniej.