Pierniczki bezglutenowe

kardamonovy
Desery
18.12.2018 11:37
Pierniczki bezglutenowe

Składniki: 500 g mąki gryczanej 150 g masła 125 g cukru 125 g płynnego miodu 2 jajka 1-2 łyżki słodkiej śmietany 30% 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na około 30 sztuk) Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon rozpuszczamy w garnku, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, (jeżeli bardzo klei się do blatu, można podsypać je niewielką ilością mąki gryczanej) i wycinamy z niego ciastka o dowolnych kształtach. Skończyło się na pierniczkach, których część wyląduje na choince, a część wylądowała już u mnie w brzuchu. Z tego wyrabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na 2 godziny do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/pierniczki-bezglutenowe/