Piernik na piwie

Ciasta
18.12.2018 15:54
Piernik na piwie

Składniki (keksówka 25×13 cm): 100 g płynnego miodu 100 g masła 150 g cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 3 jajka 1 szklanka piwa 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 320 g mąki pszennej opcjonalnie garść orzechów włoskich Miód roztopić na małym ogniu z masłem i cukrem, przestudzić. Składniki na czekoladową polewę: 50 g masła 25 g kakao 60 g cukru pudru 2 łyżki mleka Gęstość polewy regulować przez dodatek mleka lub cukru pudru i kakao. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i wymieszać do połączenia się składników. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/piernik-na-piwie/